12 november 2018

TOEVAL IS DE “MAGIE” VAN EEN MOMENT

 

Ik kan mij nog goed herinneren dat een van de eerste keren dat ik toeval echt voelde als een synchroniciteit - een verbazingwekkend moment met toegevoegde waarde - was toen ik 11 jaar was.

Ik woonde in een dorp en mijn ouders gingen scheiden toen ik 6 jaar oud was. Mijn vader vertrok uit mijn leven, geen bezoekjes, geen weekenden logeren, geen kaartjes met mijn verjaardag.

Mijn moeder, broer en ik gingen met ons drieën verder en dat was prima. De sfeer in huis werd beter, mijn moeder plakte een nieuw behangetje op de muren en we kregen nieuwe meubels omdat mijn vader de hele inboedel graag meewilde.

Ik had mijn vader al een paar jaar niet gezien toen ik met mijn klas en de meester naar het zwembad fietste voor een uur schoolzwemmen. We moesten bij een kruising wachten op een trouwstoet.

Ik stond vooraan, toevallig, want eigenlijk fietste ik altijd achteraan in een groep.

Ik keek naar de trouwauto en op het moment dat ik nog een keer goed keek toen de auto dichterbij kwam, keek ik recht in de ogen van mijn vader. In 2 seconden stokte mijn ademhaling, en stond ik als verlamd aan de grond genageld. Ik realiseerde mij, dat mijn hoop dat mijn ouders ooit weer bij elkaar zouden komen, was vervlogen.

‘S avonds tijdens het avondeten waren mijn broer en mijn moeder stil.

Ik had de hele middag al lopen malen of ik zou vertellen dat ik mijn vader had gezien….

Ik besloot om het er gewoon uit te flappen. Wat bleek, mijn broer had een tussenuur gehad op zijn school en had hem ook voorbij zien rijden. Mijn moeder had hem ook gezien in het dorp tijdens het halen van de boodschappen.

We keken elkaar alle drie stomverbaasd aan, wat een toeval.

Sinds deze gebeurtenis, ging ik nadenken over toeval. Ik vond, en vindt het nog steeds, fascinerend dat bepaalde momenten in je leven zo voelen als een voorbestemd moment, dat je vol overtuiging kunt zeggen dat toeval niet bestaat. Het is de magie die je voelt dat er een mogelijkheid is gecreëerd voor jou, die zinvol is omdat het je een ervaring schenkt waar je inzicht uit haalt en die je een stap verder brengt.

Juist doordat ik, sinds dat moment in mijn jeugd, mij bewust werd van toeval, werd ik scherp op de signalen die ik voelde wanneer er iets stond te gebeuren dat belangrijk voor mij was.

Wanneer ik terug kijk op mijn leven zie ik zoveel momenten van toevalligheden die betekenisvol zijn geweest in mijn leven. En zeker op de momenten dat verlangen naar een verandering en de noodzaak voor een verandering, urgent was.

Dan kwam dat gene op mijn pad dat mij verder bracht en een oplossing bood die ik nodig had.

Toeval is voor mij de “magie” van een moment waarbij je voelt dat het Universum met je samen werkt.

En dat gevoel van loyaliteit is magisch, daar kan geen bruiloft tegen op. ;-)